Znate li šta je jednopotezno slikarstvo – One Stroke Painting

Ovo je veština koja će vas verojatno iznenaditi jednostavnošću. Veština za koju nije nužno da ste talentovani, niti da imate slikarskog iskustva, a pomoću koje možete brzo doći do neverojatno elegantnih i dekorativnih kompozicija. No, ono što zahteva kako bi rezultati bili impresivni jeste dosta vežbe, pa je poželjno da ste vredni, strpljivi i istrajni ukoliko se želite okušati u ovom načinu slikanja. Zainteresovali smo vas?

Naziv „One stroke painting“ preveden na naš jezik značio bi jednopotezno slikanje, i najvažnija osobina je upravo to o čemu naziv govori – formiranje oblika iz više boja ali samo jednim potezom četkice. Popularnost ovog načina slikanja raste poslednjih godina zahvaljujući Doni, umetnici iz Amerike, koja je veštinu usavršila i njome podučava polaznike svojih radionica.

Pretpostavka je da se pojavila još u XVIII veku kao način dekorisanja posuđa. Iskusna ruka bi ovi putem vrlo brzo oslikala predmet, te je bilo zgodno za komercijalne svrhe. Da biste savladali ovu veštinu možete pohađati kurs, kao što je pomenuto, gdje će vas predavači obučiti potezima i pravilima pomoću kojih najlakše i najbrže dolazite do dobrih rezultata. Verujemo da do dobrih rezultata možete doći i sami, vežbanjem i eksperimentiranjem. U oba slučaja, biće vam nužan pribor za rad koji treba sadržati nekoliko odgovarajućih četkica, akrilne boje i deblje papire ili slikarska platna. Nešto od ovoga sigurno imate kuči, pa bi se moglo reći da ovo nije preterano skup hobi.

Potreban pribor i materijal

Podloga – Za početak je najbolje koristiti deblje papire ili kartone (bele ili u boji), dok vaša ruka ne savlada poteze. Posle možete preći i na slikarsko platno na okviru ili preparirano platno na kartonu na kojima će vaše delo izgledati ozbiljnije i kompikovano. Podloga, takođe, može biti i drvo, staklo, keramika, plastika, pa i tekstil, s tim da takve podloge trebaju imati odgovarajuću pripremu i nužno je da budu uglačane. Stvari poput vaza i čaša ostavite za posle, jer je za povlačenje ovih poteza po kružnim oblicima nužna posebno uvežbana ruka.

Boje

U ovom slučaju je najprostije raditi sa akrilnim bojama. Kao što znate, one su pogodne za rad na apsolutno svim podlogama: na papiru, kartonu, platnu i ostalim već pomenutim materijalima. Voda vam obično nije nužna za razrjeđivanje boje u ovoj veštini, a nije ni poželjna. Ukoliko ocenite da je boja kojom radite ipak previše gusta i ostavlja suh trag po podlozi, možete uporabiti neki od razređivača za akrilne boje. Možete raditi, naravno, i uljanim bojama ili bojama specijaliziranim za staklo ili bojama za keramiku, s tim da se savetuje da budu pokrivene kako bi efekt bio vidljiv, što, opet, ne znači da ne smete eksperimentirati sa transparentnim bojama.

Četkice

Mogli bismo reći da su ovde slikarske četkice osnovni deo pribora – što ih više imate, to su vam mogućnosti veće. Izdvojte iz svoje zbirke one ravne, sa elastičnom i glatkom dlakom, ne previše mekane poput četkica za akvarel, ali nikako krute kao što su četkice od svinjske dlake koje se koriste za uljano slikarstvo. Neka budu guste kako bi mogle upiti dovoljnu količinu boje i neka budu očuvane, jer raščupane dlačice nisu poželjne.

Ukoliko ih kupujete ciljano za ovu veštinu, birajte upravo takve kakve smo opisali i ne ustručavajte se zatražiti pomoć od trgovca ili savet od slikara. Pogrešno odabrana četkica može doneti probleme koji će vas navesti da brzo odustanete. Čuvajte ih kako bi ostali elastični i zadržali oblik jer su za jednopotezno slikarstvo to najvažnije karakteristike dobre četkice. Nije na odmet pomenuti da vam je nužna i paleta na kojoj ćete boje mešati i „puniti četkicu“, kao i posuda sa vodom gdje ćete četkice prati, i ubrusi ili krpica kojim ćete sa njih brižljivo brisati višak vode pre no odaberete sledeću boju.

Najćešće se ovako slikaju motivi iz prirode – cvetovi i listovi, uz pojednostavljivanje i stiliziranje formi. Na jednoj slici može biti upotrebljena isključivo jednopotezna tehnika, ali ona može biti i samo kao dopuna ili kombinovana sa drugim veeštinama dekoriranja. Kada donesete odluku da želite testirati svoju kreativnost u jednopoteznom slikarstvu, pre svega, kupite potreban materijal. Kada savladate način punjenja četkice bojom koji potreban za efekt mekanih prelaza nijansi i efekt senke, a potom savladate i osnovne poteze, ostaje vam da dobro planirate kompozicije i da se okušate u različitom kombiniranju kolorita i podloga. Drugim rečima – da se igrate i zabavljate.

Call Now ButtonPozovite nas!