Vinorel je tehnika slikanja vinom, koja je po pristupu i izgledu najsličnija akvarelu, ova tehnika ima dugu istoriju.

Vino čini svakodnevni život lakšim, manje užurbanim, sa manje tenzije i više tolerancije“, tvrdio je istaknuti američki naučnik i političar Bendžamin Frenklin. Ovo fermentisano alkoholno piće od grožđa neizostavni je deo svih proslava, ima važnu ulogu u religijskim obredima i predstavlja inspiraciju brojnim filozofima i umetnicima širom sveta već hiljadama godina. Ipak, dosta ljudi ne zna podatak da je vino našlo svoju primenu i u umetnosti, i to u slikarskoj tehnici pod nazivom vinorel.

Najstariji podaci o vinorelu do kojih sam došla datiraju iz 11. veka. Vino je bilo dostupno, a zbog svojstva da za sobom ostavlja trag, koristilo se za pisanje i mešanje sa tadašnjim slikarskim bojama. Prema podacima iz perioda renesanse, umetnici su koristili vino za izradu skica koje su prethodile slikama rađenim uljanim bojama

Vinorel je najteža slikarska tehnika, između ostalog jer nije moguće ispravljati greške. Vino je tečno, teži da se razliva kuda ono želi. Kontrolisati ga ponekad predstavlja veliki izazov, a nekad jednostavno dopustim da se dese nepredvidivi efekti, što je veoma uzbudljivo. Raspon boja je sveden na crvene i ljubičaste nijanse, što je naročito zahtevno kada motiv koji se slika treba što uverljivije da se predstavi. Crveno vino koristim za 90 odsto slike, a tamnije tonove dobijam tako što nanosim više slojeva vina. Roze vino primenjujem za svetlije akcente, a belo vino za razređivanje crvenog.

Call Now ButtonPozovite nas!