Sve što trebate znati o polimernoj glini!

Ručni rad je nešto čemu se vraća velika popularnost poslednjih godina i pravom je ponovno na prestolu. Razlog tomu je to što su materijali sve pristupačniji i lakši za rad, pa ništa ne smeta kreativnost niti profesionalaca, niti onih koji rukotvorine rade iz hobija i zarad uživanja. Jedna od najsjajnih zvezda na tržištu ručnih radova je nakit koji aposolutno kopira predmete kojima smo okruženi je i takozvana polimerna glina. Sigurno ste primetili skoro neke naušnice koje izgledaju kao mini hamburger. Netko je pored vas prošetao sa neverojatno realističnom jagodom oko vrata, ili vas je oduševio privezak za ključeve koji je toliko dobro urađen da ste se zapitali zašto netko nosi pravi mafin u džepu. Sve se to, i još puno toga, može izraditi ovim materijalom koji se veoma lako oblikuje, nije skup i odgovara i amaterima i profesionalcima.

Polimerna glina je proizvod na osnovi polimera polivinil klorida, nama još znanog kao PVC (verojatno su vam prozori prvo na što pomislite). Ovo je masa koja se vremenom stvrdne, a da bi zadržala oblik koji joj vi date, dovoljno je ostaviti ju na visokoj temepraturi (poput one u vašoj pećnici) određeni vremenski period. Može se reći da joj je svima poznati rođak plastelin, ali su njena svojstva daleko povoljnija za stvaranje postojanih umetničkih dela, dok je istovremeno laka za oblikovanje koliko i plastelin. Ovaj materijal mekanog sastava dostupan je u raznim nijansama, što je još jedan razlog da bude voljen i popularan među umjetnicima. Također, njeno vrlo bitno svojstvo je to što nije toksična i dokazano je da je sasvim bezopasna za upotrebu od strane dece i odraslih.

Polimerna glina pored ovog ima još mnogo naziva i prevoda na naš jezik, a to je možda nešto što najviše zbunjuje kada se govori o ovom proizvodu. Nazivaju je još često i masa za modeliranje, a prisutan naziv je i FIMO. Na drugim tržištima se, također, javljaju različiti nazivi, pa se tako na engleskom govornom području ona zove Sculpey. Ovu zabunu je veoma lako rešiti – Sculpey i FIMO su zapravo nazivi brandova.

Za polimerne gline je  dobro znati da ćete predmete morati fiksirati u pećnici. To i nije tako komplikovano, složićete se. Svako je ima, a zasigurno ima i onih koji će je upotrebiti prvi put i to samo zbog ovog proizvoda. Svaki proizvođač postaraće se da vam da tačna uputstva na koliko stupeni i koliko vremena treba vaših ruku delo držiti u pećnici, i da li je trebate zagrijati ili ne. Jedno je sigurno – pratite ova uputstva i kada imate puno iskustva. Preporučuje se, takođe, da svoje kreacije pokrijete dok su u pećnici.

Call Now ButtonPozovite nas!