Upoznali ste ih uglavnom spolja – jedan od načina da se igrate monotonim zidovima zgrada ili da pošaljete javnu, vidljivu poruku kroz umetnost bili su samo murali. Međutim, sve češće i češće ih možete sresti u modernom enterijeru u kojem je njihov cilj da prostor učine posebnim i zanimljivim. Sve je više ljudi koji se usuđuju dizajnirati i oslikati deo ili ceo zid u svom domu. I da li bi se usudio?

Odakle da počnem? Iz ideje …

Jednom kada odlučite da boje na zidu nedostaju vašoj dnevnoj sobi, spavaćoj sobi ili radnom prostoru, a sigurni ste da ne želite da klasičnu sliku platna stavite samo na zid, pozadinu ili nalepnicu, postaće očigledno da vam je potreban mural.

Ne brinite previše o samoj slici. Postoji mnogo načina da se proces učini lakšim i bržim. Uvek postoji pomoć prijatelja, ali najvažnije je posvetiti dovoljno vremena planiranju, jer je to ključ uspeha u ovom slučaju. Pre svega, razmislite o bojama koje će biti predstavljene na takvoj slici, prilagodite ih sobi i njenoj namjeni. Za murals u spavaćim sobama izbjegavajte svijetle boje, snažne kontraste i odaberite umirujuće tople nijanse. Za radni prostor odaberite detalje u pozitivnim bojama koji će motivisati kolege i vas (narandžasta, plava, zelena).

Motiv ili tema ne moraju biti uobičajeni. Neka to bude vaš zaštitni znak u apstraktnom obliku, neka to bude drvo kao simbol porodice ili isprepleteni jednostavni oblici poput krugova i kvadrata. Inspiraciju potražite na Internetu ili u časopisima, a zatim je usavršite po želji. Кoristite dizajnerski trik – fotografirajte svoj prostor i umetnite skicu u jedan od računarskih programa koje ste nacrtali na papiru malog formata da biste proverili da li vam odgovara i izgleda dobro.

Realizacija freski

Skica u malom formatu je prvi zadatak – pazite da bude u dobrim proporcijama, istog oblika kao i vaš zid ili deo zida koji ste planirali da bojite. Zid je najbolje da bude ravan i gladak, a možete ga obojiti bojom koja će dominirati zidnim zidom da bi vam olakšala posao.

Skicu možete prenijeti na zid deduktivno, crtajući samo najznačajnijim crtama grafitnom olovkom. Crte ne bi trebale biti prejake, jer ćete ih morati obaviti nakon i oko brisanja na mjestima gdje neće biti prekrivena bojom. Takođe možete prenijeti skicu pomoću projektora ili crtanjem rešetke na papiru i zidu kako biste preciznije preneli crteže.

Potreban materijal

Boje – Predlažemo da se koriste akrilne boje koje su jednostavne za upotrebu, dobro se ponašaju na takvoj površini i neće menjati boju kada se osuše kao što je to slučaj kod klasičnih zidnih boja. Malo teži zadatak će biti odrediti koliko boje vam treba, ali ne možemo joj pomoći jer će to zavisiti od vaše skice i da li je to samo crtež ili će se popuniti cela površina. Кoliko boje koristite takođe zavisi od samog zida – ako ima grublju strukturu, trebaće vam više boje nego ako je potpuno ravna.

Četkice i sunđeri – Naravno, birajte četkice za bazu kako ne biste brzo izgubili strpljenje i volju, i krenite na najtanji tek na samom kraju. Ono što može pomoći su valjci za sunđere i četke za sunđere koji će učiniti sve bržim, a možete ih koristiti i za posebno meke prelaze u boji.

Predlošci – Veliko olakšanje u ovakvim poslovima. Možete ih kupiti ili izraditi ako vam trebaju neki posebni oblici, a za precizne linije i obrise koristite traku za maskiranje. Najjednostavniji način nanošenja boje je sunđerom, ali razmislite i o tome da li vam može biti korisna akrilna boja u spreju.

Saveti:

Zaštitite podove i sav nameštaj od prskanja boje.

Nemojte početi slikati bez detaljne skice i plana, jer akrilne boje ne možete izbrisati sa zida. Jedini način vraćanja zida u prvobitno stanje je farbanje.

Pazite da pri nanošenju boja ne nanosite debele slojeve. Кada bojite zid nekoliko godina, reljefni naslage će ostati vidljive, tako da ćete biti prisiljeni da ih nanete peskom ili ponovo izgladete.

Izgradite sliku od slojeva kako bi izgledala profesionalnije i bogatije. Ne žurite, po potrebi posvetite nekoliko dana, pa čak i nedelja.

Držite mural dalje od cigarete i dima iz kuhinje da biste u njemu uživali što duže.

Call Now ButtonPozovite nas!