Na osnovu toga čime su pigmenti u njima povezani, pasteli mogu biti uljani ili suvi. Podelićemo ih i prema stepenu kvalitete, odnosno prema tome da li su namjenjeni profesionalcima ili početnicima, jesu li meki ili tvrdi, u olovci ili u štapiću. Dakle, sasvim dovoljno podela da zbuni nekoga ko se prvi put susreće sa ovim umetničkim alatom. Svaki od njih dat će drugačije rezultate i možda zahteva drugačiju podlogu, pa bi, ako planirate da se upustite u investiranje u pastele i rad sa njima, valjalo da se dobro upoznate sa tipovima, različitostima i mogućnostima.

Što definše kvalitet pastela?

Najbolja strana rada sa pastelima je ta što ćete dobiti bogat crtež ili čak sliku, ali bez slikarske četke za slikanje, razređivača i paleta. Dakle, samo pasteli, papir i vaši prsti. Pošto su izradjeni od suvih pigmenata uz mali dodatak drugih materija koje su tu da im čuvaju formu, pasteli ostavljaju jasnu i snažno obojanu liniju ili površinu. Uprkos tomu što im je sastav, izgled i upotreba veoma jednostavna, daju široke mogućnosti.

Što se tiče njihovih različitosti u kvaliteti i kako odabrati pravog proizvođača i pravu seriju pastela, trebalo bi znati da ih možete kupiti u dva stepena kvaliteta: artist (namenjene profesionalnim umetnicima) i student (namenjene učenicima i studentima koji su u fazi vežbanja). Pasteli koji su namenjeni profesionalcima imaju više pigmenta u sebi, što znači da će ostaviti intenzivniji, jače obojan trag, a zbog kvalitetnijih pigmenata i sastava uopšte, njihovo trajanje na papiru je duže. Pasteli namenjeni učenicima su znatno povoljniji jer su napravljeni od jeftinijih pigmenata, u sebi sadrže više punioca (praškastih materija) i više veziva, pa je njihov trag slabijeg intenziteta. Međutim, i oni imaju svojih prednosti – neće se lomiti lako i trošiti kao pasteli namenjeni umetnicima.

Boje

Pasteli se mogu mešati na samom papiru nanošenjem jedne nijanse preko druge, ali obzirom da su u čvrstom stanju, ne možete postići tako veliku paletu nijansi kakvu možete sa tečnim bojama. Zato proizvođači nude veliki odabir nijansi u zamenu za tu njihovu manu. Ako niste spremni uložiti u veliko ulaganje sa puno nijansi, najbolje je postupačno krenuti sa kupovinom pojedinačnih boja i tako sami napravite set, a boje prilagodite svom senzibilitetu. Nemojte se iznenaditi ako naiđete na pastele čija cena znatno odskače od ostalih, a razlika je samo u boji, u pitanju su prirodni pigmenti i neki od njih su teže dostupni pa i skuplji. U studentskim varijantama se obično umesto skupih pigmenata nađu njihove jeftinije zamene.

Vrste pastela

Soft (mekani)hard (tvrdi), pasteli u olovci i uljani pastel, kod svih je bit ista. Drugim rečima, sve su to boje u štapićima. Ono što se razlikuje je način na koji su povezani. Suvi pasteli (meki i tvrdi) i pasteli u olovci su spojeni gumama i smolama, kompatibilni su jedni sa drugima i možete ih koristiti na istom crtežu. Uljane i voštane pastele povezane su uljima i voskom i njih možete rabiti na istom crtežu ali ih ne možete mešati sa suvim pastelima.

  • Mekane pastele srešćete najčešće u ateljeima. Imaju visoku koncentraciju pigmenta i malu količinu veziva. Zato ostavljaju mekan trag, ali zbog te male količine veziva lako pucaju. Savršeno se mešaju i stapaju ako nanosite boju preko boje, ali može biti nezgodno sa njima raditi precizne detalje pa ih zbog toga slikari kombiniraju sa tvrdim ili pastelima u olovci. Kod njih je odabir boja najbogatiji. Neki proizvođaći imaju i po 500 nijansi i možete ih naći u različitim formama štapića.
  • Tvrdi pasteli su izradjeni od istog sustava kao i meki, ali sadrže više veziva i manje pigmenata. Dakle, njihov trag je precizniji ali i slabijih boja, neće se lomiti i raspadati tako lako. Kao što smo već pomenuli, umetnici ih obično kombiniraju sa mekim pastelima. Pogodni su za detalje i završne poteze koji će istaći najbitnije delove na crtežu. Takođe dolaze u dva stepena kvalitete, ali ako primetite da nije naglašeno kome su namenjeni, verojatno se radi o kvaliteti za učenike. Nećete ih naći u tako velikom odabiru nijansi kao kod mekanih pastela, ali ih ima, sasvim dovoljno. Da li ćete se odlučiti za meke ili tvrde pastele, stvar je vašeg senzibiliteta i ideja, a za postizanja bogatstva u crtežu najbolje će verojatno biti da ih kombinirate.

Ako je vaš cilj spoj jasnih detalja i mekanih prelaza koji se mogu postići samo postelima, a uz to želite čiste ruke, pastele u olovci bi za vas bile najbolji odabir. U klasičnoj drvenoj olovci nalazi se štapić pastela koji je po tvrdoći između mekih i tvrdih. Možete ih koristi samostalno ili ukombinovati sa drugim crtaćim sredstvima. Možete ih koristiti kao suve, potapati ih u vodu ili razmazivati mokrom četkicom, oštriti za tanke ili koristiti za meke linije. Većina proizvođača ih nudi u oko 80 nijansi i možete ih kupovati na komad ili u pakovanju.

Ukoliko vam se svidja kako uljane boje izgledaju, ali vam se nikako ne svidja miris svih hemikalija koje uz njih dolaze, ni to što za dobre rezultate morate uprljati i paletu i četkice, a nekad i odeću, razmotrite opciju rada sa uljanim pastelima. I uljani pasteli su štapići boje, ali su vezani uljima i voskom. Možda ne zvuči značajno, ali ta razlika im daje sasvim drugačiji izgled na podlozi. Sadrže veliku količinu pogmenata te ostavljaju jako obojan trag, ali za razliku od suvih pastela neće napraviti prašinu svuda oko vas.

Zbog količine pigmenata u sebi pasteli mogu biti skupi čak i iz ugla profesionalnih slikara. Međutim, ne spadaju u pribor koji se brzo troši, a povremene dopune sa dva ili tri štapića biće finansijski neprimetne. Ako vas ova crtačka sredstva privlače ali niste sasvim sigurni da ćete se tu pronaći i da će vam odgovarati, predlažemo da sebi kupite jeftiniju varijantu i za početak eksperimentišete, a uvek možete dokupiti nekoliko ozbiljnijih boja kako biste videli razliku u kvalitetu.

Call Now ButtonPozovite nas!