Sa kojim materijalem se ne sljedinjuje uljane boje

Ukoliko pokušate klasične uljane boje da pomješate sa vodom desiće se upravo to što očekivate – nećete uspjeti. Svima nam je dobro poznato da su ulje i voda tečnosti koje se ne mogu sjediniti, pa se vjerojatno pitate koju to tajnu kriju uljane boje koje se razrjeđuju u vodi. Tajna je ta da sadrže ulja koja su modificirana određenim dodacima, pa umjesto da odbijaju vodu, ove boje se sa njom uspješno miješaju i rastvaraju.

Nekolicina brendova je u svoju ponudu uvrstilo seriju ovakvih boja i to je obradovalo veliki broj kako profesionalnih slikara, tako i onih kojima je slikarstvo hobi. Naime, jako je česta pojava da se kod slikara javi alergija na terpentine kojima se uljane boje razrjeđuju. Oni su primorani da se odreknu uljanog slikarstva i pređu na rad akrilnim bojama, uprkos tome što se akrilne boje znatno drugačije ponašaju i ne odgovaraju navikama i potrebama svih slikarа. Većina njih nema adekvatne ateljee za rad, a zbog jakih mirisa i štetnih isparenja ne mogu slikati uljanim bojama i čuvati takve radove u prostorijama u kojima provode i ostatak dana. Oni koji nemaju problema poput ovih, odluče se za vodorazrjedive uljane boje jer je svakako prijatnije i jednostavnije raditi njima.

Koje su prednosti uljanih boja razredivih u vodi

Osnovna prednost im je upravo to što se mogu razrjeđivati vodom, ali i to da pribor koji je korišćen pri slikanju možete oprati samo vodom. Neće biti nikakve hemikalije. Još jedna dobra strana je da njihovo sušenje traje nešto kraće nego kod klasičnih uljanih boja, ali opet dovoljno dugo da slikaru da mogućnost za tehniku kao što je “alla prima”. Tokom rada i nakon sušenja imaju sasvim isti izgled i iste karakteristike kao i boje razrjeđivane uljane boje – mekani prelazi, visoka sjajnost i intenzivnost.

Kako se slika uljanim bojama rastvorivim u vodi

Pre svega, ne postoji ograničenje u razmeri vode i boje – vodu možete upotrebiti u količini koja vam je potrebna kako biste dobili odgovarajuću gustinu za vašu tehiku slikanja. Možete i ne dodavati vodu uopšte, već slikati gustom bojom iz tube. Možete dodati mali procent vode i izraditi boju koja će se lakše nanositi slikarskom špahtlom ili čvršćom četkicom, a upotrebom veće količine vode ili dodavanjem boje u vodu, dobićete efekt akvarela.

Voda nije jedino što možete mešati sa ovim bojama, tu je i nekoliko pomoćnih proizvoda,  slikarske paste, različitih varijanti završnih lakova i svi su oni razredivi vodom, takođe. Uz njih proširiće se mogućnosti, ali bit će vam potrebno vreme i istrajnosti da ih upoznate i otkrijete kombinaciju koja vama najviše odgovara.

Slikarski pribor će boju učiniti transparentnijom, tečnijom i slojevi će nakon sušenja imati veći sjaj od onih koje ste mešali samo sa vodom. bez pigmenata i nju ćete upotrebiti kada želite reljefne nanose i vidljive poteze , boja će ostati gusta ali prozirnija i slabijeg intenziteta.

Podloga za slikanje može biti platno ili karton, uobičajeno, ali je obavezno da bude pripremljena za rad uljem. Sav ostali pribor je isti onaj koji koristite za klasično uljano slikarstvo. Završena slika zahteva sloj zaštitnog laka – nakon 6 meseci do godinu dana sušenja, u zavisnosti od debljine bojenih nanosa, potrebnoo je nanjeti neki od završnih lakova namenjenih uljanim slikama. Za one koji ne podnose mirise i isparenja klasičnih lakova, to može biti i lak iz serije vodorazredivih uljanih proizvoda koji je bez mirisa – i ovaj deo posla je olakšan i učinjen prijatnijim.

Call Now ButtonPozovite nas!