Danas smo tu da razbijemo 5 verovatno najčešćih zabluda o uljnim bojama i slikanju uopšte. Vreme je da nas prestanu mučiti, tako da se možemo potpuno prepustiti stvaranju i uživanju u procesu, jer je to jedan od najvažnijih uslova za stvaranje dobre slike, ako se slažete …

Mogu li se mešati boje različitih brendova?

Boje različitih marki mogu se mešati, ne samo sa uljnim bojama, već i sa akrilnim bojama, temperama, bojama za tekstil ili keramiku. Potrebno je ne mešati boje koje se nalaze na različitim osnovama, što znači da se uljane i akrilne boje ne smeju mešati ili da ne možete mešati tekstilne boje sa staklenim bojama, jer su različitog sistema. Ali ako pomešate UMTON uljnu boju sa uljem Roial Talens, to neće predstavljati problem i na taj način možete da slikate koliko vam se sviđa. Jedini način na koji možete kombinovati akrilne i uljne boje je da se prvi premazi akrilnim bojama, a kada se potpuno osuše, možete da ih premažete uljem.

Da li se uljne boje mogu slikati isključivo na platnu?

Zbog fraze „ulje na platnu“, ljudi ponekad misle da su uljane boje rezervisane isključivo za slikanje platna, ili obrnuto – da se na platnu mogu slikati samo uljanim bojama. Ova tvrdnja je, naravno, netačna. Bojom sa uljnim bojama možete da se slikate na bilo kojoj površini, ali je potrebno da je površina pripremljena, odnosno izolovana i premazana odgovarajućim temeljnim premazom kako bi slika bila trajna. To mogu biti karton, karton, drvena površina, deblji papir, ali i neki manje uobičajeni materijali, koje ćete pažljivo pripremiti vodeći računa o trajnosti i budućnosti vašeg rada.

Da li su slike naslikane po modelu uvek bolje od onih koje je slikala fotografija?

Još jedna tema za diskusiju koja se, ustvari, ne odnosi samo na ulje na platnu. Tačno je da slikanje po živom modelu ima svoje prednosti, ali to nije nešto što nužno određuje kvalitet slike. Fotografija vam oduzima mogućnost da pristupite svom modelu i proverite da li na licu postoje pege ili vam se čini da je gledate sa svih strana, a ne samo iz ugla iz koga je fotografija snimljena. Da biste stekli dojam o tome kako izgleda dok priča ili se smeje i na osnovu svega što slikate ne samo ono što je vidljivo iz određenog ugla, već i njegova ličnost. Isto se dešava kada je vaš model priroda, drvo ili livada – kada imate priliku da svim svojim čulima osetite šta slikate, možete preneti ceo utisak na sliku, koja uključuje i vašu emociju. Međutim,

Da li vam trebaju mediji za lakiranje uljnim bojama?

Ne, nisu. U redu je da ne koristite medije. Vjerujući u taj pojam, početnici znaju kako izbjegavati uljane boje, misleći kako moraju nužno imati bezbroj malih bočica sa raznim tečnostima, čija upotreba ih zbunjuje. U stvari možete slikati čistom bojom iz epruvete, bez razblaživanja, a za pranje četkica trebat će vam samo malo terpentina (mada, ako ste odgovorni i očistite četke odmah nakon farbanja, može biti dovoljno samo sapuna i vode). Savetujemo vam da pružite sebi priliku da se upoznate sa medijima i njihovim dobrim stranama, ali takođe savetujemo da se ne forsirate da koristite medijum, laneno ulje ili terpentin samo zato što ste čuli da je to tako tačno.

Uljne boje su boje za profesionalce?

Takođe netačno. Boje sa uljem su samo za vas strpljive kojima se sviđa činjenica da se polako suše, za vas koji volite njihov sjaj i toplinu njihovih nijansi, a da li ste profesionalac ili amater, potpuno je nebitno. Međutim, morate biti dobro upoznati sa njihovim karakteristikama i biti spremni eksperimentirati sa različitim medijima kako biste pronašli kombinaciju koja savršeno odgovara vašem senzornom senzibilitetu. U većini slučajeva izgradnja ulja na platnu traje duže nego slikanje akrilnim bojama, a rezultati se dobijaju postepeno, zato se naoružajte strpljenjem i tek onda počnite osvajati ovaj slikarski materijal.

Call Now ButtonPozovite nas!