5 saveta o slikarskim platnima

Danas je slikarsko platno, bez sumnje, najpopularniji nosilac slike. Osim što je lagano i jednostavno za transport, platno postavljeno na blind ram dopušta velike formate, stabilno je, a ako je pripremljeno i čuvano na pravi način ono je gotovo večno. Dakle, ako želite da vaša dela traju, trudite se da ih radite upravo na platnu koje je kvalitetno i namenjeno vašoj slikarskoj tehnici. Mi vam pišemo nekoliko smernica za odabir i nekoliko saveta za rešavanje problema koji se mogu pojaviti kada je reč o ovoj slikarskoj podlozi.

Šta morate imati na umu kada birate slikarsko platno?

Dobro slikarsko platno treba, pre svega, da bude postavljeno na odgovarajući blind ram. To je ram izrađen od suvog drveta, čije su letvice dovoljno široke za dimenzije koje nose, bez čvorova i naprslina zbog kojih bi se mogao deformisati prilikom zatezanja platna. Platno bi trebalo da bude elastično ali dobro zategnuto, bez nabora. Na vama je hoćete li odabrati laneno ili pamučno koje je finansijski povoljnije. Iako je njihov kvalitet doveden skoro na isti nivo, činjenica je da je laneno platno elastičnije i da bolje podnosi „rad platna“ (širenje i skupljanje usled promena temperature i vlažnosti vazduha), te je zbog toga dužeg veka.

Kakvo platno odgovara vašoj tehnici?

Već pripremljena platna koja možete naći na tržištu su uglavnom namenjena za rad i akrilnim i uljanim bojama. To znači da je platno impregnirano (premazano zaštitnim slojem koji ne dozvoljava vezivu iz uljane boje da prodre do samog platna i vremenom ga nagrize), i primirano (završni beli sloj, koji je kod ovakvih platna na akrilnoj bazi). Ukoliko pak naiđete na platna u čijem uputstvu je naglašeno da su pripremljena samo za akrilne ili samo za uljane boje, strogo se toga pridržavajte.

Bitna stvar pri odabiru jeste i finoća platna, tu morate oslušnuti svoj stil slikanja. Kako će se gusta boja ponašati na platnu zavisi od toga da li je glatko sa jedva vidljivim brazdama, ili je grubog tkanja. Najpouzdaniji i verovatno jedini način da saznate kakvo tkanje vama odgovara je da isprobate što više različitih tipova. Ako se nađete u situaciji da ste sigurni da vam je potrebno glatko platno, a ispred sebe imate platno izražene strukture, možete je ublažiti nanošenjem dodatnih slojeva primera (sa finim šmirglanjem svakog sloja pre premazivanja narednog).

Kako „popraviti“ opušteno platno?

Ipak, ako platna niste čuvali na pravi način ili ste ih izlagali preteranoj toploti, može se desiti da se platno opusti (bez obzira da li se na njemu već nalazi slika ili ne). Prvi način da rešite ovaj problem je da postavite klinove/kajle koje ste dobili uz blind ram i da ih lagano ukucavate dok ne budete zadovoljni zategnutošću platna. Ovako se ram može proširiti i do 5mm što uglavnom bude sasvim dovoljno.

Drugi način je da vodom poprskate zadnju stranu platna – kako se bude sušilo tako će se zatezati. Kvašenjem vodom možete rešiti i ulubljenja na platnu, koja su najčešće posledica lošeg odlaganja – sunđerom nakvasite deo koji je deformisan, pustite da se osuši, pa ponovite koliko god puta je potrebno da bi se ispravilo.

A kako spasiti pocepano platno?

Koliko god da ste oprezni, ovakve stvari se dešavaju. Ima onih slikara koji energičnim potezima špahtle umeju da oštete platno, a ima i onih koje slika toliko obuzme da postanu nespretni pa obore platno ili dopuste da ga promaja obori (gornji držač na štafelaju je izuzetno korisna stvar). Platno može pasti tako da se ne ošteti (među slikarima kruži šala da će se ta slika sigurno prodati), a može pasti tako da se platno pocepa. Šta onda? Komad prirodnog platna (pamučnog ili lanenog) veličine procepa jednostavno zalepite na naličje pomoću akrilnog gesa, akrilnog gel medijuma, drvofiksa ili sličnog belog lepka, a kada bude suvo neravninu koja je nastala na licu platna precizno popunite lepkom, struktur pastom ili samo zamaskirajte bojom. Ipak, ako je procep velikih razmera i u više smerova, a na platnu se još uvek ne nalazi slika, sigurnije je da to platno skinete sa rama i našpanujete novo.

 

Call Now ButtonPozovite nas!