Čućete od mnogih stručnjaka da je u slikarstvu pravilo da su akrilne boje rezervirane za početnike, a veliki majstori koriste uljane boje. Gdje su tu onda dobre stare vodene boje, kojima smo svi šarali po papiru iz poznatog bloka broj 5 kroz celu osnovnu? Bilo da vodene boje odaberete zbog nostalgije ili izazova koji one predstavljaju, sigurno je da dela radjena ovom tehnikom imaju verodostojni šarm i nenadmašnu originalnost.

Vodene boje se mogu pronaći u tri oblika: vodene boje u tubi, vodene boje u čvrstom stanju i vodene u kocki (u kutijici).

Četke za vodene boje

Četke za vodene boje imaju duga mekana vlakna. U najidealnijem slučaju, to su vlakna od dlake samura ili kune. Ukoliko se prirodna vlakna ne uklapaju u vaš budžet, sintetičke četke će takođe odgovarati. Važno je samo zadovoljiti prvi kriterijum. Veličina i oblik slikarskog kista su prilično individulani, pa se predlaže da malo ekperimentirate prije no se odlučite. Recimo da su najčešći izbor 1-2 veći ravni kistovi i nekoliko okruglih manjih kistova za tančine.

Budite brižljivi prema svojim četkicama. Čistite ih odmah, posle svake upotrebe pomoću vode, a i malo sapuna, za tvrdoglave naslage boje. Dobro ih osušite papirnim ubrusom ili maramicom.

Papir ili platno ?

Umetnici koji rade akvarel tehnikom preferiraju papir naspram slikarskog platna, tako uobičajenog za ostale tehnike. Razlog je praktičan, nužno je da podloga što više upija boju, a to je lakše postići papirom. Što je papir teži, to može podneti više vode, a da se ne nabora ili promeni strukturu. Najteži papir više liči na karton, i on je svakako najidealniji, ali i neke srednje težine mogu biti odgovarajuće, pogotovu ako su vam sredstva ograničena. Značajnu ulogu u završnom izgledu vašeg djela igra i struktura samog papira. Grublji papir sa izraženim naborima dodaće teksturu vašim delima jer će se boja zadržavati u sićušnim otvorima na površi papira. Zanimljivo je da vrlo često postoje različitosti među dve strane jednog lista papira, pa možete odabrati da radite na strani koja vam više odgovara, ili prosto onu koja više odgovara vašem trenutnom raspoloženju ili delu koje ste zamislili.

Još jedan razlog zašto je papir zgodiniji je to što je ovu podlogu jednostavnije slikati na stolu. Vodene boje ćete teško primeniti na podlogu koja stoji uspravno, zbog curenja, a to u velikoj meri isključuje upotrebu slikarskih stalaka i platna. Možete pronaći podesive stalke tako da platno drže gotovo horizontalno. Što se platna tiče, na tržištu su prisutna platna specijano dizajnirana za vodene boje, ako je to vaša omiljena podloga i ne želite od nje odustati. Postoji način da platno već pripremljeno za akril ili uljane boje prilagodite akvarelu, ali ta tema zahteva više pažnje, govorićemo o njoj posebno, nekom drugom prilikom.

Planiranje kompozicije

Kada imate sav pribor, možete započeti. Potrebno je isplanirati površine koje će biti biele boje. U akvarel tehnici ove površine dobijate tako što ih prosto – izbegavate. Njom najpre prekrijte delove koji bi trebalo biti beli, a potom slobodno slikajte. Ona će se osušiti i uklonićete je lako posle.

Nužno je i da pre slikanja oprobate boje, da biste videli sa kakvim tačno nijansama imate posla. Upotrebite veliku posudu za vodu. Voda unutra neka uvek bude čista. Čim primetite da dobija smeđu boju, promenite je. Jedino tako ćete na podlozi dobijati nijanse koje ste zamislili. Takođe, posvetite pažnju četkici, jer ako njime zahvatite previše boja, a da je niste dovoljno puta isprali, javiće se smeđa boja na podlozi, a ne ona koju ste zahvatili iz palete.

Ne pokušavajte učiniti da vaš akvarel izgleda kao akril ili ulje na platnu. Njihova lepota je u prozirnosti i nedovoljnoj kontroli pokreta. Zato ih i slikajte, na kraju krajeva. Dobro je znati da se ne morate odreći sjajnih rezultata akvarelom, ako vas njihova nepreciznost odbija. Na raspolaganju su vam takozavane akvarelne bojice, kojima možete crtati precizno i dodati im na kraju vodu za klasičan akvarel efekt.

Call Now ButtonPozovite nas!