fbpx

Vodopad i potok

120.00 

Dimenzija: 80cm x 60cm
Tehnika: Ulje, Platno
Motiv: Pejzaž
Godina izrade: 2015
Uramljeno: Nije uramljeno

Za više informacija o slici pozovite
broj telefona 069/1789900 ili 018/520-243.

81

,

, , , ,

Opis

Ulje je tehnika slikanja pomoću boja (pigmenata) pri čemu se kao vezivno sredstvo upotrebljava masno oksidirajuća ulje (pre svega laneno, makovo, orahovo i suncokretovo), čisto ili sa dodacima smole, voska i drugih pomoćnih sredstava koja daju boji specifični optički efekat. ulje na platnu
Ulje kao slikarski medijum ima dugu tradiciju u štafelajnom slikarstvu. Poznato kao komponenta klasičnih tempernih emulzija Vizantije, neprimetno se sve više uvlačilo u strukturu štafelajne slike, prvo kao uljana lazura a kasnije već i kao komponenta slike zajedno sa tempernom bojom. ulje na platnu cena
Krajem 16. veka slika je sve češće izvođena na platnu a preparatura od olovno bele i ulja je zamenila krti i upijajući đeso. Slobodniji gest koji je omogućavala uljana tehnika doneo je nove četke od kratke i tvrde čekinje.
Polovinom 17. veka koristi se i slikarski nož koji je do tada služio jedino za prepariranje. Ugušćena ulja i uljano-smolni lakovi nisu više odgovarali bržem i dinamičnijem postupku slikanja. Vezivna sredstva se zato pripremaju u razređenijem stanju a trag poteza je oštriji i plastičniji. Uljani medijum će prevladati na slikama Rubensa (Peter Paul Rubens), Velaskeza (Diego Velázquez), Rembranta (Rembrandt van Rijn).
Krajem 18. veka važnijih inovacija u pogledu sredstava i tehnike već nije bilo. Dalja usavršavanja bila su zasnovana na već otkrivenim pravilima koja su u svom slikarskom opusu koristili Delakroa (Eugène Delacroix), Mone (Claude Monet), Brak (Georges Braque), Matis (Henri Matiss), Sezan (Paul Cézanne) i mnogi drugi što potvrđuje da ulje ubedljivo vlada kao slikarska boja na paleti puna četiri veka.

Platno je od davnina služilo kao podloga za neke vrste slikanja. U Egiptu je pronađen fragment oslikane tkanine star oko 4000 godina. Na dalekom istoku, u staroj Kini, slikalo se na svili verovatno početkom 7. veka. Sačuvana su i neka srednjevekovna uputstva o načinu pripreme tkanine za slikanje. Poznata je takođe praksa starih majstora da dasku sklonu krivljenju i pucanju prekriju platnom. Veruje se da je platno nategnuto na drveni ram bilo podloga za religiozne slike koje su, najčešće u srednjevekovnoj Italiji, nošene prilikom crkvenih procesija. U periodu renesanse korišćeno je pre svega za radove većih dimenzija. Posle 16. veka sa razvojem uljanog slikanja platno skoro sasvim potiskuje tradicionalnu podlogu – dasku.
Najdužu istoriju ima laneno i konopljino platno. Pamučno platno i juta poslužili su kao osnova za slikanje mnogo kasnije, tek u 19. veku. Prema savremenom iskustvu laneno platno je najkvalitetniji materijal, lošijih osobina su konoplja, pamuk i juta.

Vezivo uljanih boja je ulje (laneno, orahovo, makovo), čisto ili sa dodatkom smole, voska, balzama i rastvarača.
Glavna karakteristika uljanih boja je da daje pastu potrebne razmazivosti, suši se sporije od tempere pa se sa uljem mogu postići fini prelazi i polutonovi koji se utapaju jedni u druge.
Za ulje je karakteristična dubinska svetlost koja boji daje dublji ton i sjaj. U procesu sušenja, boje ne menjaju izgled.

Pozovite nas!